Από το Blogger.








.

Συνέδριο CarbonTour: Μονόδρομος η φιλική στο περιβάλλον ανάπτυξη του τουρισμού



Την άρρηκτη σχέση τουρισμού και περιβάλλοντος ανέδειξε το διεθνές συνέδριο για την προώθηση της αειφορίας στον τουριστικό κλάδο που οργάνωσε χτες το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Το συνέδριο εστίασε στις επιπτώσεις της λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων στην κλιματική αλλαγή. 
Η ανάπτυξη περιβαλλοντικά φιλικού τουρισμού είναι απαραίτητη, τόνισε στην παρουσίασή της η καθηγήτρια ΕΜΠ και συντονίστρια του συνεδρίου Μαρία Λοϊζίδου, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα CarbonTour. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα LIFE+, το χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ για το περιβάλλον. Περιοχή εφαρμογής είναι το Βόρειο Αιγαίο και η Κύπρος και έχει αντικείμενο τα τουριστικά καταλύματα κάθε τύπου και κατάταξης. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 28 μήνες (01/09/2010 - 31/12/2012) και ο προϋπολογισμός του 1.324.139 ευρώ, με χρηματοδότηση από την ΕΕ κατά 50%. 
Στόχος του έργου είναι η ποσοτικοποίηση του αποτυπώματος άνθρακα (εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου) στα τουριστικά καταλύματα, η ανάπτυξη στρατηγικής προσέγγισης με μια σειρά μέτρων και δράσεων για την αντιστάθμιση του CO2 και τη μείωση της συνεισφοράς των δραστηριοτήτων των τουριστικών καταλυμάτων στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των εμπλεκόμενων φορέων και ομάδων και των τουριστών στη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού.
Σε παγκόσμιο επίπεδο οι ετήσιες εκπομπές από τις μετακινήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος εκτιμώνται σε 980 Mt CO2, από τα τουριστικά καταλύματα σε 274 Mt CO2 και από τις υπόλοιπες τουριστικές δραστηριότητες σε 48 Mt CO2. Σε τοπικό επίπεδο, οι εκπομπές CO2 από τα τουριστικά καταλύματα στο Βόρειο Αιγαίο εκτιμούνται σε 116 kt ετησίως και στην Κύπρο σε 500 kt. 

Πηγή: www.tovima.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος - Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012